top of page

Вирішення проблеми з пропуском зооволлонтерів з пораненими тваринами.



Трагічний інцидент, який стався на вʼїзді в Київ, вимагає підняти непросте та вкрай важливе питання – пересування цивільних у комендантську годину в екстрених випадках.

31/07/2023 волонтери везли тяжко поранену собаку з Київської обл. до цілодобової ветклініки у Києві. Не було можливості дочекатись ранку – залишалися лічені години для порятунку хвостика.

На в'їзді до столиці представники Нацгвардії на блокпості не пропустили волонтерів з тяжкою собакою. Відповідно до ст. 10 Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження», особа, яка утримує тварину, зобов'язана забезпечити своєчасне надання їй ветеринарної допомоги. Крім того, волонтери не представляли державної загрози, викликали поліцію, яка була готова надати супровід до клініки. Та старший блокпоста відмовив через відсутність спецперепустки.

На жаль, тварина померла протягом години очікування на блокпості…

Ми розуміємо і погоджуємось: безпека під час війни має першочергове значення і військові, не пропускаючи цивільних без спецперепустки, виконують постанову Кабінету Міністрів України № 573 від 08.07.2020 р. «Питання запровадження та здійснення деяких заходів правового режиму воєнного стану». Та бувають випадки, не передбачені цим документом, коли є загроза життю людини або тварини і швидка медична або ветеринарна допомога є вкрай важливою, а час обмежений.

Тож необхідно шукати й знаходити рішення на державному рівні!


Це не перший випадок, коли тварина, яка мала шанси на порятунок, загинула, бо супроводжуючих не пропустили на блокпості. Подібна недосконалість закону також може призвести до загибелі людини.

Тому ми закликаємо владу до масштабного вирішення цього питання!

☑️ URSA вже надіслала звернення до Кабміну щодо надання можливості цивільним в екстрених випадках пересуватися в комендантську годину.

Мета – гарантування безпеки громадян і тварин, а також надання швидкої медичної допомоги в критичних ситуаціях.

Адже КОЖНЕ ЖИТТЯ ВАЖЛИВЕ!

Comentarios


bottom of page